Siirry pääsisältöönSiirry sivunavigaatioon

Alert (Heräte)

Heräte-komponentin avulla voidaan antaa käyttäjälle tietoa palvelun tilasta. Tällaista tietoa voi olla esimerkiksi häiriötilanteet tai ongelmat sivuston tai sen osan toiminnassa sekä tiedot tulevista käyttökatkoista.

Saavutettavuus ja käytettävyys

  • Käytä komponentista aina asiaankuuluvaa varianttia (Alert tai InlineAlert). Ks. 'Koko ja käyttö'.
  • Alert komponentti on myös semanttisesti alert, joka tarkoittaa, että sen sisällön muuttuessa komponentin sisältö luetaan välittömästi ruudunlukijakäyttäjille.
  • Sisältöherätteessä ruudunlukijakäyttäytyminen on säädettävissä, mutta sitä ei tule kytkeä kokonaan pois päältä.
  • Mikäli sisältöheräte liittyy selkeästi tiettyyn interaktiiviseen elementtiin sivulla, informoi yhteys myös ruudunlukijakäyttäjille käyttäen esimerkiksi 'aria-describedby' attribuuttia

Koko ja käyttö

Käyttötapa vaihtelee käytettävän komponentin mukaan. Alert komponenttia käytetään sivun pääsisällön ylälaidassa otsikon yläpuolella ilmaisemaan sivua tai sivustoa koskevia virhe- ja häiriötiedotteita. Alert komponenttia käytetään koko sisältöalueen levyisenä. Tulevia käyttökatkoja ilmaisemaan käytetään neutraalia varianttia, ja akuutteja häiriötilanteita varten 'error' varianttia.

InlineAlert komponenttia puolestaan käytetään sivun sisällön seassa toimintokohtaisiin ilmoituksiin ilmaisemaan esimerkiksi virhettä lomakkeen toiminnassa tai tärkeää lisäohjetta lomakkeen täyttämiseen liittyen.

Sisältöheräte (Inline Alert)

Sisältöherätettä käytetään sivun sisällön seassa ilmaisemaan huomioita, varoituksia tai virhetilanteita.

Vahvista valtuus omalta osaltasi
Vahvistamisen jälkeen muut vahvistajat näkevät Omat vahvistettavat -sivulla valtuuden, joka heidän tulee vahvistaa. Valtuus on voimassa vasta, kun kaikki ovat sen vahvistaneet.
Tekstissä on virheitä
Allekirjoittaminen ei ole mahdollista
Hakemusta ei voi allekirjoittaa henkilö, jonka ulkomaalainen henkilöasiakirja ei ole voimassa, koska hän ei voi todistaa henkilöllisyyttään.